Været i dag:
Jøa Skyet -3
yr.no
Du er her: Hjem > Artikkel

Stortings- og sametingvalget 2017

Stortingsvalg

Den 10. august starter den ordinære forhåndsstemmegivningen. Du kan forhåndsstemme fram til og med 7. september.

Ordinær forhåndsstemmegivning
Den 10. august starter den ordinære forhåndsstemmegivningen. Du kan forhåndsstemme fram til og med 7. september. Det er servicekontoret som tar imot forhåndsstemmer i Fosnes. Servicekontoret er åpent mandag til torsdag kl. 10 til 14. Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i hele landet. Din stemme blir da sendt pr. post til Fosnes.

Er du syk eller ufør?
Dersom du ikke kan komme til valglokale på grunn av sykdom eller uførhet, kan du søke valgstyret om å få stemme hjemme eller der du oppholder deg. Du kan rette forespørselen din til servicekontoret før 8. september. Dersom du får adgang til å stemme hjemme, kommer det noen fra kommunen hjem til deg og mottar forhåndsstemmen der.

For å kunne stemme må du være innført i manntallet i kommunen der du bor. Manntallet vil bli lagt ut til offentlig ettersyn i god tid før valget, slik at du kan sjekke om du står i manntallet. 

Slik forhåndsstemmer du i din hjemkommune:

Hvis du stemmer i en annen kommune enn hjemkommunen din, skal du få en valgfunksjonær til å stemple stemmeseddelen før du legger den ned i en stemmeseddelkonvolutt. Stemmeseddelkonvolutten og valgkortet blir så lagt ned i en omslagskonvolutt. Stemmen blir sendt til din hjemkommune for opptelling.

Hvis du stemmer i en kommune utenfor fylket du er bosatt i, får du utdelt en stemmeseddel som er påført de registrerte politiske partienes navn, uten kandidatnavn. Du må da krysse av for eller skrive på hvilket parti/gruppe du vil stemme på. Du kan også selv skaffe stemmeseddel fra ditt fylke og bruke den hvis du ønsker å gjøre endringer.

Husk legitimasjon og valgkort!

Valgloven krever at en velger som er ukjent for stemmemottaker skal legitimere seg. Eksempler på legitimasjon er pass, førerkort og bankkort med bilde, men du kan også bruke annen type legitimasjon. Kravet er at den inneholder velgerens navn, fødselsdato og bilde.

Det er ikke nødvendig å ta med valgkort, men det forenkler valgfunksjonærenes arbeid dersom du tar det med, og det går raskere for deg å stemme.

Husk at stemmen må rekke å nå frem til hjemkommunen din innen valgdagen. Du bør derfor være ute i god tid.

Du kan ikke stemme på nytt på valgdagen hvis du har forhåndsstemt. Du kan heller ikke forhåndsstemme flere ganger.

 

 

På valgdagen 11. september 2017

Fosnes kommune har tre valgkretser med følgende stemmesteder og åpningstider:

Krets Jøa:                Foajeen i Fyret                     kl. 13:00 – kl. 19:00

Krets Elvalandet      Plassen forsamlingshus    kl. 13:00 – kl. 19:00

Krets Salsnes           Salsnes bibliotek                kl. 13:00 – kl. 19:00

På valgdagen kan du bare stemme i den kommunen du var manntallsført og registrert som bosatt i den 30. juni 2017. Melder du flytting etter denne datoen, har du stemmerett i din gamle kommune.

Du finner informasjon om hvilken krets du tilhører på valgkortet som du får tilsendt før valget. Sammen med valgkortet får du også tilsendt en brosjyre om fremgangsmåten ved valget. Det vil også være informasjonsbrosjyrer i valglokalet. Dersom du er usikker kan du spørre valgfunksjonæren om fremgangsmåten.

Husk å ta med legitimasjon.

Valgurne