Været i dag:
Jøa Skyet 7
yr.no
Du er her: Hjem > Politikk >  > Artikkel

Ordførerens hjørne november 2018

Trygve

Høstmørket begynner for alvor å gjøre seg gjeldende nå, og dagene er blitt vesentlig kortere. Ikke ble det bedre av at klokka ble stilt ei time tilbake heller. Akkurat det trenger vi å bekymre oss for bare en gang til, neste år avskaffes ordningen. Men nå nærmer desember og solsnu seg, og godt er det.

I to tidligere nummer av FIA har leder for Helse og Omsorg og jeg satt fokus på HUNT 4 helseundersøkelsen. Nå er det like før det braker løs også i Fosnes, den 4. desember går startskuddet og det fortsetter i 3 uker etter det. Betydningen og viktigheten av HUNT 4 har vært påpekt fra mange hold i løpet av årene som har gått siden denne undersøkelsen startet. Nordtrønderens helse er den mest dokumenterte i verden som følge av rekken av HUNT-undersøkelser. Forskning på resultatene har som nevnt tidligere avstedkommet betydningsfull viten som er universell og overførbar til mange miljøer utenom vårt eget.

For å kunne fortsette å ha den høye standarden på vår helsestatus, er det derfor viktig at alle deltar når tiden er inne for det. Og det beste av alt, vi får en grundig og ikke minst gratis helseundersøkelse. Som en ekstra bonus er alle medvirkende med i trekningen av to el-sykler i Fosnes, og en el-bil i gamle Nord-Trøndelag.

Rekken av HUNT-undersøkelser er unik i verdens-sammenheng. Nå er undersøkelsen i ferd med å bli enda mer banebrytende. For første gang skal sammenhengen mellom human helse og dyrehelse settes under lupen. Derfor vil alle husdyrbrukere og hundeeiere få tilbud om å delta i prosjektet HUNT En Helse. Undersøkelsen tar utgangspunkt i bakteriefloraen hos forskjellige dyrearter. Disse skal senere sammenlignes med human bakterieflora for om mulig å finne mulige sammenhenger. Denne typen undersøkelser er ikke gjort før i større sammenheng noe annet sted i verden, og er dermed med på å gjøre nordtrønderens helsesituasjon enda mer spesiell. Jeg oppfordrer derfor alle som blir forespurt om å bli en del av prosjektet HUNT En Helse.

Kommunereformen har resultert i en del omplasseringer av ansatte på et tidligere tidspunkt enn først beregnet. Det har ført til at prosjektleder Inge Ryan nå er ansatt som rådmann i tre kommuner fra nyttår, og at Fosnes sin rådmann Rønnaug Aaring blir assisterende rådmann i nye Namsos fra samme tidspunkt. Det igjen medfører at vi fra årsskiftet får assisterende rådmann i Fosnes. Jan Arne Alstad fra Namsos er den utpekte til å utføre jobben fra 1. januar. Jan Arne kjenner allerede Fosnes godt etter å ha vært økonomileder i flere år. Jeg er trygg på at Jan Arne vil klare brasene i tida fram til 1. januar 2020. Han har i dag stillingen som leder for lønn og regnskap i Midtre Namdal Samkommune.

Med ønske om en fortsatt positiv førjulstid.

Trygve Jonny Sandvik
Ordfører i Fosnes