Været i dag:
Jøa Kraftig regn 7
yr.no
Du er her: Hjem > Tjenester > Flyktningetjenesten > Artikkel

Informasjonsskriv oktober, flyktningekoordinator

Nye innbyggere er snart på vei! :-)

Hurra! Endelig ser ting ut til å ordne seg, og vi gleder oss til å ta imot de første flyktningene førstkommende onsdag 19. oktober! Det har vært litt fram og tilbake når det gjelder flere ting, så noe av det jeg skrev i forrige informasjonsskriv stemmer ikke lenger, men her kommer en kort oppdatering om de viktigste nyhetene siden sist.

 

Fosnes kommune har nå takket ja til å bosette til sammen 11 flyktninger i høst: 7 enslige voksne (deriblant to brødre) og en familie med to barn, der barna er i barneskolealder. De første 5 kommer nå på onsdag og torsdag, og familien kommer også i løpet av oktober, og de siste to venter vi i skrivende stund på kontaktinfo til. De sistnevnte og familien har arabisk som morsmål, mens de fem andre har nord-kurdisk som morsmål. Noen kan litt norsk og/eller engelsk, men alle kan snakke arabisk, så nå i oppstarten vil vi få god hjelp av en ansatt i Namsos kommune som snakker arabisk. Alle de voksne er i 20/30-åra, og de fleste har vært i Norge i ca. ett år.

 

Forrige uke hadde kommunen folkemøte på Salsnes angående bosetting av flyktninger, og vi er glade for at så mange møtte opp! Det var flott å høre at en familie er veldig velkommen dit, og at dere innbyggere har litt av hvert dere kan tilby dem. Å bosette familien i en av de kommunale boligene på Salsnes i stedet for i en kommunal sokkel på Dun er dermed under vurdering, selv om det å bosette flyktningene på flere steder i kommunen byr på noen utfordringer – spesielt nå i oppstartsfasen.

 

Siste nytt når det gjelder bosettinga er at 4 av de enslige voksne får bo på gården Heimstad på Dun, midlertidig fram til våren. Hvor disse skal bosettes etter hvert vet vi forhåpentligvis mer om på nyåret - snart skal blant annet saken om ombygging av kommunehuset behandles i kommunestyret. De 3 andre enslige voksne skal bosettes i en av de kommunale leilighetene på Dun.

 

I forrige uke kom det en ny anmodning fra IMDi angående bosetting av flyktninger i 2017. På grunn av lave asylankomster og færre som innvilges opphold, anmoder nå IMDi norske kommuner om å bosette 13 000 flyktninger i 2017 i stedet for 21 000. Anmodningen til Fosnes kommune har derfor også blitt redusert, fra 10 til 7 personer. Frist for å svare på anmodningen er 10. desember, så dette skal behandles av kommunestyret før jul.

 

​Den første offisielle språkkaféen blir så fort Fyret er ferdig innflyttet og klart til bruk - info om ukedag og tidspunkt kommer. I mellomtiden finner vi på litt alternative ting andre steder, for at våre nye innbyggere skal bli kjent med kommunen vår og oss som bor her. På høstmøtet i Fosnes Sanitetsforening snakket jeg blant annet om noe jeg valgte å kalle "arrangert integrering" vs. "hverdagslig integrering". Bedre ord på dette finnes helt sikkert, men det jeg mente var at livet her i Fosnes består ikke bare av faste aktiviteter og arrangementer, og at måten vi møter og omgås folk på i det daglige er minst like viktig for å bli ordentlig kjent med noen. Hva med å invitere noen hjem på en kopp kaffe/te? Eller på en liten fjelltur/fisketur/nordlystur? Eller på spillkveld? Eller felles middagslaging?

 

​Håper mange vil ta ordentlig godt imot dem! :-)

 

 

​Åsne Ramfjord

Flyktningekoordinator, Fosnes kommune

​Tlf. 41 45 77 77/asne.ramfjord@fosnes.kommune.no